TREND hubnutí.cz | Slovníček pojmů

TREND hubnutí.cz

Slovníček pojmů


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


 A  

Adrenalin - při stresu a nízké hladině cukru v krvi vylučují nadledvinky tento hormon.

Alergie - přehnaná, nepřiměřená reakce organismu na látky, se kterými se běžně setkáváme v našem prostředí.

Alzheimerova choroba - degenerativní choroba mozku; snižení duševní funkce, zhoršení paměti a sociální adaptace postiženého.

Amarant - obilovina obsahující aminokyseliny, draslík, vápník, hořčík, zinek. Pro svou absenci lepku a vysokou nutriční hodnotou je využívána v bezlepkové dietě.

Aminokyseliny - základní stavební jednotky bílkovin (živočišných, rostlinných). Esenciální aminokyseliny nedokáže tělo samo vytvořit. Živočišné bílkoviny obsahují všechny esenciální kyseliny.

Amylopektin - rozvětvený řetězec několika tisíc molekul glukózy; součást škrobu; lépe stravitelný (má vyšší GI) než amylóza.

Amylóza - nerozvětvený (lineární, spirálovitý) řetězec několika set molekul glukózy; hůře stravitelná (tuhé molekuly, nižší GI). Škroby se většinou skládají: 70-80 % amylopektin, 20-30 % amylóza.

Analgetický - tišící bolest.

Anémie - chudokrevnost (snížení počtu červených krvinek).

Anorexie - nechutenství.

Atkinsova dieta (Atkinsonova) - bezsacharidová dieta.

Antioxidační - proti oxidačním procesům; proti vlivu volných kyslíkových radikálů.

Antipyretický - snižující horečku.

Artritida - zánětlivé a bolestivé onemocnění kloubů.

Artróza - degenerativní onemocnění kloubů.

Atrofie - zmenšení orgánu z důvodu zhoršeného prokrvení a metabolismu; vede ke zhoršení funkce orgánu.

 B   

Bazální metabolismus - množství energie vydané v klidovém stavu (dýchání, srdeční činnost, termoregulace).

Bílkoviny (proteiny) - vysokomolekulární přírodní látky; základ všech organismů.

BMI (Body Mass Index) - index tělesné hmotnosti (hmotnost [kg], dělená druhou mocninou výšky [m]).

 C   

Celulóza - dlouhé nerozvětvené glukózové řetězce; stavební jednotka rostlin; nestravitelný polysacharid.

Cereálie - výrobky z obilovin (různě upravované ovesné vločky, cornflakes, kuličky); Odborně se jedná o nesprávné označení (z potravinářského hlediska bez významu).

Cereální (müsli) - většinou tyčinky z obilnin, sušeného ovoce, ořechů slepené medem (lepší) nebo glukózovým sirupem (horší).

Crohnova choroba - střevní (onemocnění); zánětlivá ložiska s následným zúžením střevního průsvitu

Cukrovka (diabetes mellitus) - metabolická porucha (nedostatek insulinu); vysoká hladina glukózy v krvi poškozuje tělesné tkáně.
Cukrovka 1. typu - charakterizovaná vysokou hladinou glukózy v krvi způsobenou absencí inzulinu, cukr se pak vylučuje z těla močí.
Cukrovka 2. typu - charakterizovaná vysokou hladinou glukózy v krvi způsobenou nižší citlivostí buněk na inzulin. Tělo produkuje vysoké množství inzulinu, ale buňky na něj nereagují. Vhodná strava (nízké GI), redukce nadváhy a pravidelná (přiměřená) pohybová aktivita jsou základní léčebná opatření. Cukr se také vylučuje z těla močí, ale příčina vysoké glykemie je jiná.

 D   

Degenerativní postižení - změny v orgánech způsobené zvýšeným opotřebováním.

Detoxikace - vede k  vyloučení toxinů (jedy, produkt metabolismu nebo cizorodých organismů) z těla.

Dextróza - monosacharid (jiný název pro glukózu); slouží jako hlavní zdroj energie.

Disacharid - Sacharid složený ze dvou molekul jednoduchých sacharidů. Např. sacharóza (glukóza+fruktóza), laktóza a maltóza.

Diuretický - močopudný.

Divertikulóza - ve střevě jsou přítomné divertikly, výchlipky sliznice (může se zde zadržovat střevní obsah), mohou se zanítit (divertikulitida) a také prasknout (rozšíření zánětu do břišní dutiny).

DNA, RNA - nukleové kyseliny; nositelé základních genetických informací v buněčném jádře.

 E   

Endotel - jednobuněčná vrstva (povlak) tvořící vnitřní povrch všech cév.

Energetická denzita - energetická vydatnost potraviny; množství energie vztažené na jednotkovou hmotnost potraviny.

Extrudování - technologie zpracování suroviny za vysoké teploty, tlaku, s přídavkem vody. Extrudují se již namleté mouky i s přídavky dalších surovin, používají se např. na výrobu instantních kaší, polévek atd. Výhodou je rychlá příprava (zalitím vařící vodou suroviny rychle nabobtnají); škrob ztrácí svoji krystalickou strukturu a rychle se tráví v tenkém střevě.

Endokrinní systém - žlázy vylučující do krve hormony (řídí metabolismus, odezvu těla na stres a zátěž, regulují procesy rozmnožování).

Enzymy - látky bílkovinné povahy, které spouští, katalyzují a regulují metabolické procesy.

Epilepsie - onemocnění mozku, při kterém se objevují:  křeče (někdy i celého těla), poruchy vědomí a chování.

 F   

Fruktóza - monosacharid (ovocný cukr); v ovoci a medu; malý vliv na hladinu glukózy v krvi (GI 20). V játrech se ihned mění na energii nebo se pomalu přeměňuje na glukózu. Na rozdíl od glukózy nestimuluje tvorbu inzulinu.

 G   

Galaktóza - sacharid; základní složka laktózy (mléčný cukr). Galaktóza se nikdy v potravinách nevyskytuje ve volné formě. V játrech se pomalu mění na glukózu.

Glukagon - hormon slinivky břišní; usnadňuje přeměnu glykogenu na glukózu v játrech a tím zvyšuje hladinu cukru v krvi.

Glukóza - monosacharid; hlavní zdroj energie; obsažen ve většině rostlinných a živočišných tkání.

Glykemická nálož (GL) - vyjadřuje množství sacharidů v jedné porci potraviny. Vypočítá se znásobením GI množstvím sacharidů v porci [g], děleno stem.

Glykemický index (GI) - určuje, jak daná potravina po konzumaci zvýší hladinu cukru v krvi. Všechny potraviny jsou porovnány s referenční glukózou (GI = 100).

Glykémie - koncentrace (hladina) glukózy v krvi.

Glykogen - živočišný polysacharid; zásobárna energie u savců (v játrech a svalech z něj v případě potřeby vzniká glukóza). U dospělého člověka jsou přibližně 2/3 glykogenu uloženy ve svalstvu a 1/3 v játrech. Celkové zásoby glykogenu jsou poměrně malé, při hladovění se spotřebují během cca 24 hodin, při intenzivním sportování dříve.

 H   

Hemoroidy - cévní uzly (mohou vyhřeznout z konečníku v souvislosti s úpornou snahou o defekaci), mohou se zanítit a krvácet.

Hepatitida - zánět jater.

Hypoglykémie – stav s nízkou hladinou glukózy v krvi (pod normou). Příznaky: hlad, nervozita, nevolnost, pocení, ospalost, porucha vědomí až bezvědomí.

 Ch   

Chemoterapie nádorů - léčba nádorů pomocí léků (cytostatik).

Cholesterol - tukové (steroidní) látka
; důležitá při tvorbě buněčných stěn. Nejvíce cholesterolu se nachází ve vnitřnostech, vaječných žloutcích, tučném mase, másle, smetanových sýrech a tučných mléčných výrobcích.

 I   

Instantní výrobky - rychle rozpustné potraviny, vyráběné při teplotě do 100°C ve vodní mlze (kapénky vody). Škroby se stávají snadněji štěpitelné (amylázou) a rychleji se tráví, má vyšší GI.

Inzulin - hormon slinivky břišní
;
snižuje hladinu glykémie; má opačnou funkci než glukagon.

Inzulinová rezistence - vzniká při poruchách účinku inzulinu. Slinivka břišní sice inzulin vylučuje, ale buňky na něj nereagují (jsou vůči němu rezistentní). Slinivka se snaží problém vyřešit výrobou dalšího (nadbytečného) inzulinu. Vysoká glykémie a zvýšená hladina inzulinu se podílejí např. na zvýšeném krevním tlaku, obezitě, srdečních a cévních onemocněních.

Impotence - porucha erekce (ztopoření) penisu.

Imunita – soubor obranných funkcí organismu proti cizím mikroorganismům a vůči vlastním starým a odumřelým tkáním.

Ischemická choroba srdeční – v důsledku aterosklerózy dochází k nedostatečnému zásobení srdečního svalu krví; projevuje se např. jako infarkt myokardu nebo angina pectoris.

 J   

Játra - centrální orgán metabolismu; největší žláza v těle; největší orgán břišní dutiny.

 K   

Ketóza – při hladovění produkují játra jako zdroj energie z volných mastných kyselin ketonové látky (jsou kyselé). Příznakem ketózy je např. malátnost.

Kortisol – hormon důležitý pro regulaci metabolismu sacharidů. Je vylučován nadledvinami při zátěžových situacích (stres, infekční choroby, námaha).

Kuskus -
jedna ze základních potravin severoafrické kuchyně; spařená, do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene nebo prosa.

 L   

Laktóza (mléčný cukr) – disacharid (glukóza a galaktóza). Obsažena v mléce a mléčných výrobcích.

Lepek - směs obilných bílkovin (gliadin, hordein, avenin a sekanin). Lepek umožňuje vytváření těsta z mouky. Při celiakii (nesnášenlivost lepku) dochází ke změnám sliznice tenkého střeva (mizí klky a mikroklky), zmenšuje se schopnost trávení a vstřebávání živin. Typickými příznaky celiakie jsou průjmy, zvýšená plynatost, křeče, pokles hmotnosti, únava, bolesti hlavy. Postižení musí dodržovat bezlepkovou dietu.

 M   

Maltodextrin - částečně odbouraný škrob. Používá se jako surovina ke zlepšení konzistence a chuti potravin nebo jako zdroj energie ve sportovních nápojích. Nemá sladkou chuť.

Maltóza (sladový cukr) – disacharid (2 molekuly glukózy)
;
je obsažen ve sladu (naklíčená zrna ječmene) a proto také v pivě.

Mastné kyseliny - základní stavební složka tuků. Vlastnosti tuků a jejich nutriční kvalita závisí na typu mastných kyselin (nasycené a nenasycené) a jejich vzájemném poměru.

Metabolismus - systém přeměny látek a trávení živin.

Monosacharid - sacharid tvořený jednou molekulou (např. glukóza).

  

Nasycené mastné kyseliny - součásti tuků živočišného i rostlinného; zvýšená konzumace se odráží negativně na zdravotním stavu; vyskytují se v tužších tucích (např. sádlo, kokosový tuk).

Nenasycené mastné kyseliny - součásti tuků rostlinného původu
;
na organismus působí příznivě (stabilizují hladinu cholesterolu, snižují riziko vzniku oběhových onemocnění). Tělo je nedokáže vyrobit, zdrojem jsou kvalitní rostlinné oleje a ryby.

Nutriční hodnota - složení a vzájemný poměr živin, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků v potravině či pokrmu.

Nutriční terapeut (dříve dietní sestra) - kvalifikovaný zdravotnický pracovník, specializovaný na výživu ve zdraví i nemoci.

 O  

Otruby - tvrdý obal obilných zrn
; obsahují nerozpustnou vlákninu, část vitaminů B a minerální látky.

 P  

Pohanka - nutričně a biologicky vysoce hodnotná obilovina. Obsahuje
draslík, fosfor, vápník, železo, měď, zinek, aminokyselinu rutin (příznivý vliv na kardiovaskulární systém, zlepšení pružnosti cév, působí proti srážlivosti krve, stimuluje vitamin C). Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro bezlepkovou dietu.

Polysacharidy – makromolekuly složené z mnoha molekul monosacharidů
; zásoba energie v rostlinách (škroby) a u živočichů (glykogen), stavební funkce rostlin (celulóza). Složité polysacharidy tvoří rozpustnou a nerozpustnou vlákninu.

Pufování - technologický proces výroby potravin (např. burizonů nebo popcornu) za vysoké teploty, bez přítomnosti vody. Škrob ztrácí krystalickou strukturu, je rychle tráven v tenkém střevě (zvyšuje se GI).

 S  

Sacharidy - dřívější pojmy glycidy-uhlohydráty. Jedna ze 3 hlavních skupin živin, zdroj energie. Bohaté na sacharidy jsou obiloviny a produkty z nich (mouka, chléb, sušenky, těstoviny), rýže, některá zelenina (hlavně brambory, kukuřice), většina ovoce, cukr, med, marmeláda a bonbony.

Sacharóza – disacharid (molekuly glukózy a fruktózy)
; řepný a třtinový cukrů; nachází se v cukru a ve většině ovoce.

Semolina - druh pšenice, vysoký obsah bílkovin.

Slinivka břišní - žláza pod žaludkem
; Vylučuje do krve hormony inzulin a glukagon (regulují metabolismus glukózy) a do střeva enzymy pro trávení bílkovin, tuků a sacharidů.

 Š  

Škrob - polysacharid, který se ve formě škrobových zrn nachází v plodech, kořenech a semenech rostlin jako zásobárna energie. Konzumujeme jej v obilninách a výrobcích z obilí, v luštěninách, bramborách, rýži, zelenině a ovoci.

Špalda (bulgur) - starodávný druh pšenice, znovu se dostává do našeho povědomí. Má lehce ořechovou chuť, proto se přidává do salátů, nádivek, podává se jako příloha. Je zdrojem vitaminu B, nenasycených mastných kyselin, vlákniny (podporuje trávení a střevní peristaltiku). Obsahuje větší množství lepku.

 T  

Tuky (lipidy) - Skládají se z mastných kyselin a glycerolu. Jedna ze základních živin, která je nezbytně nutná pro správnou stravu. Tuky jsou podle původu rostlinné a živočišné (ze 3 základních živin mají nejvyšší energetickou hodnotu). Rostlinné tuky obsahují nenasycené mastné kyseliny. V tucích se rozpouštějí vitaminy A, D, E, K.

 V  

Vláknina - složitý polysacharid (celulóza, pektin), tvoří buněčné stěny rostlin. Zdrojem jsou zelenina, ovoce, obiloviny a luštěniny.

 Ž   

Želatinizace škrobu - v syrové stravě se škroby nacházejí v zrnech-granulích, které během vaření (jiné tepelné úpravy) praskají - dochází k tzv. želatinizaci škrobu. Škroby jsou pak snadno tráveny a vstřebávány a rychle stoupá hladina glykémie (např. u sušenek). Teplem se také částečně narušují antinutrienty (látky bránící trávení). Po ochlazení se škrobové řetězce (amylóza, amylopektin) spojí v tzv. rezistentní škrob, který funguje jako rozpustná vláknina (vařené brambory, sterilovaný hrášek, fazole); v tlustém střevě dochází k částečné fermentaci střevní mikroflórou.